Fat frumos din lacrima – rezumat

Fat frumos din lacrima – rezumat

27 februarie 2008

!!! Textul de mai jos este doar un preview al referatului cu numele de mai sus. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de ‘download’ !!!

Acum foarte mult timp exista un rege intunecat si o regin zmbitoare.Timp de cincizeci de ani, regele se lupta cu un vecin de-al su.Dupa ce el murise,soia lui merse in fata unei icoane de argint n faa unei bolte s se nchine n faa ei.Dupa 9 luni ea aduse pe lume un biat cu numele de Ft-Frumos din lacrim.Feciorul crescu si plec s lupte pentru regatul tatlui su.El merse tot merse cu buzduganul lui pn ajunse la un castel.

Cnd intr in castel se intalni cu vecinul regelui si discutar.n sat se tot auzea de o anumit Mam-a Padurilor.Dinspre miazanoapte se auzea cum vine ea,i-ar pstoraul i ia buzduganul i merge s o nfrunte.Cum venea vuind el o lua de mijloc si o arunc ct colo,intr-o piua mare de piatr.Mama-Pdurilor scap de lanturi si o lua la fug peste dealuri.Fat-Frumos se ospt si plec dup urma lsat de piua pn ce ajunse la o casa alb i frumoasa.Pe prisp sttea o fat frumoas.Fata l zri pe prinior i l chem s l cunoasc.

El se indragosti peste cap de ea si hotrr s fug de la casa Mamei-Pdurilor.Mama se ntoarse i i-a spus feciorului c a scapat de lanuri i c vrea s lupte.Fata i-a spus pstorului ce i d putere Mamei-Pdurilor.Ft-Frumos a but putere si Mama-Pdurilor a but ap,aa a nvins-o pe Mama-Pdurilor.Apoi el duse fata mpratului.El i mpratul plnuiser s rpeasc fata Genarului.Pe drum se ntalni chiar cu fata Genarului ntr-un castel minunat.Un cal i spune Genarului ca fata lui a fost rpita de Ft-frumos din lacrim.

Dupa ce-i recuper fata,Genarul plec, dar Ft-Frumos tia drumul spre castel aa ca se rentoarce i o gasete pe fat singura si pleac cu ea noaptea.Genarul se ntoace dupa fat i il azvrle pe fecior ct colo spre norii negri,de rmne cenua din el.Din cenua lui Ft-Frumos s-a fcut un izvor.Domnul si Sf.Petrea il fcuser pe prin la loc om.El merse iari la castelul Genarului s rpeasc fata.Cnd ajunge la fereastra fetei, vede ca plange dar cnd l-a vzut pe Ft-Frumos ea se lumin.

Ei doi plnuir s ia un cal de-al imparatului i s fuga,i ca s nu-l vad Genarul pe Ft-Frumos,fata l-a transformat intr-o floare rosie.Ft-Frumos ajut cteva animale s ajung in mare sau s scape de soarele dogoritor.El ajunse la un bordei urt i murdar.Pe prisp sttea o bab batrn si zbrcit.El i spuse c a venit sa-I duc la pscut iepele.Mnca ce-I dduse baba i plec cu iepele la pscut.El a pierdut caii dar i-a adus napoi Regele Racilor i al narilor.Ajuns acas la bab, el a crezut c era moart c nu se mica,dar ajutorul ei i-a spus ca doarme adanc.Se mplinise anul lui Ft-Frumos aa ca baba i-a dat un cal.

El se urc pe cal,i lu buzduganul i plec.Ajunse ntr-o padure unde-l atepta fata Genarului.Fata-i spuse feciorului c o arde spatele aa c s arunce peria,cutea si naframa. Ft-Frumos auzi o vraj si a vazut-o pe Miaznoaptea batrana cu aripile de aram.Baba zbur lng lacul alb,dar Ft-Frumos o lovi cu buzduganul in arip,i-ar aceasta czu la pmnt.Atunci fata i calul scpaser de sub vraj.Ft-Frumos se culcase pe o manta pe care o aternuse pe jos.

Apoi o cetate ce cobor din cer.Strzile ei erau acoperite cu argint.Fata de lng el se ridica spre lun,i-ar din ea nu rmneau dect oasele.Atunci el inchise ochii si adormi. Cnd se trezi,fata lipsea dar calul era lng el.Plec spre castelul Genarului.O lu pe fata Genarului i o pune pe a.Genarul sa pierdut n codru.Calul lui i-a spus ca i fur fata.Genarul i intreba calul dac i pot ajunge.Genarul i-a bgat pintenii n coastele calului,aa c el o lu la fug ca o vijelie dezlnuit.Calul l azvrli pe Genar pn n noriLumea l crezu mort le Ft-Frumos aa c venirea lui i mir pe toi.De cnd a plecat Ft-Frumos,Ileana,mprteasa,s-a nchis intr-o grdin cu ziduri de fier n care plnse ncontinuu.

Cu ochii orbii de plns ea nc mai visa la prinul ei.Cnd s-a ntors Ft-Frumos ea i-a srit n brae.Ft-Frumos i spl faa n baia de lacrimi a mprtesei,apoi el se culc n patul de flori pe care l fcuse ea.i-n urmtoarele zile s-a fcut nunt, i-ar vederea mprtesei a revenit.-au doinit lutarii,fata Genarului se cunun cu mpratul. i-au trit fericii pn la adnci btrnei,i poate mai triesc i astzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>